Navštívit Cos d'Estournel je prostě zážitek.
Tohleto Chateau se prostě nedá přehlédnout. Jednak stojí hned u cesty, takže kdykoli opustíte Pauillac a vydáte se na sever, tak jedete nutně kolem. No a hlavně ta vizáž. Vypadá úplně jinak, než všechna jiná vinařství. Člověk by podezíral majitele s architektem, že se jedná o dobrý marketingový tah - tak snadno se dá pohled na Cos d'Estournel zapamatovat.
Ve skutečnosti to bylo trochu jinak. Louis Gaspard d'Estournel nechal začátkem 19. století postavit tuto usedlost ve stylu, který mu učaroval, když pobýval na Dálném východě. A protože měl tu kliku, že zdědil pozemky na tak výjimečně dobrém místě pro pěstování révy, což byl kopec jménem Cos (cos je v překladu “kamenitý kopec”), nazval svou usedlost Cos d'Estournel.
I současný majitel, pan Michel Reybier, má Louise d'Estournela v úctě. Ten, v bronzovém provedení sedí na lavičce a zapisuje si, jak dílo, se kterým před 200 lety začal, funguje dnes. A musí být spokojen.
Sotva se nám otevře malá brána, projedeme a vsoukáme se autem do volného prostoru na skromném parkovišťátku, jde nás přivítat pan Dominique Arangoïts, technický ředitel. V Cos d'Estournel pracuje už od roku 2004. Nikdo lepší se nám nemohl věnovat.
Vejdeme dovnitř a připadáme si jako v recepci luxusního hotelu v Bangkoku. Majitelé drží styl i v interiéru. Na to, jak je to velký prostor, je tichý a útulný. Má zvláštní atmosféru a cítíme se tady velmi příjemně.
O to více nás překvapí, když Dominique popisuje, že by nám zde v době sklizně jezdily nad hlavami vozíky s hrozny (!) Jsme napůl cesty mezi dopravníkem a nerezovými tanky. Majitel při rekonstrukci respektoval to, za jakým účelem byla tato budova postavena a zachoval tedy i původní způsob dopravy sklizených hroznů.
Po krátké prohlídce technologie začínáme s degustací.
Po zavínění jejich druhým vínem Pagodes de Cos 2015 nás čeká vertikální degustace jejich prvního vína Cos d'Estournel, konkrétně ročníků v pořadí 2015, 2012, 2008 a 2003. Krásně je znát, jak se toto víno s věkem mění. Samozřejmě k lepšímu. :)
Dominique se zeptá, jestli by nás zajímalo i jejich bílé víno. Určitě nejsme proti a za chvíli máme ve skleničkách Cos d'Estournel 2017 blanc. Po pěti červených je to určitě příjemná změna.
A protože pan majitel Michel Reybier vlastní od roku 2020 i vinařství v Provence, které se specializuje hlavně na víno růžové, nenecháváme se dlouho přemlouvat k jeho ochutnání. Konkrétně jde o Chateau La Mascaronne 2021 a je výborné.
Na tomto místě musím udělat malou vsuvku: to, že nám Dominique (nebo kdokoli v nějakém jiném vinařství), nabízí a otevírá lahve, které by jinak neotevřel, není samo sebou. Samozřejmě, není to otázka peněz. Je to tím, že pozná, že o víně něco víme, rozumíme mu a dokážeme mu dát zpětnou vazbu, která je pro něho, coby technického ředitele přínosná, a tedy důležitá.
A protože nás Dominique pozve i do vatroomu, abychom okoštovali jejich bílé přímo z tanků, přesuneme se i se skleničkami do srdce výrobního procesu. Je to výborná zkušenost a jsme za ni vděčni.
Naši návštěvu končíme těsně před polednem. Vzorků bylo hodně, takže odcházíme v lehce povznesené náladě a řidič, ač se držel při degustaci zpátky, ani nechce uvažovat o tom, kolik by případně nadýchal.
Dominique Arangoïts nám připravil vskutku hodnotný zážitek a touto cestou mu ještě jednou děkuji.