Pokud si otevřete nějakou lahev dobrého bordeaux, nemá smysl jej hned pít (pro většinu z vás neříkám nic nového, ale ne všichni jsou znalci). Vínu musíme nechat chvíli čas, aby se tzv. nadechlo.
Jednoduchý a účelný recept nám poradil Yannick Evenou, ředitel Château Réaut. Má vyzkoušeno toto: po otevření vína nalije polovinu obsahu lahve do jakékoliv skleněné nádoby. Po dvou hodinách přelije víno zpět do lahve, nebo zbytek vína z lahve do té skleněné nádoby. Obě možnosti jsou rovnocenné. Toť vše, víno je připraveno k pití.
Jenže ne vždy máte doma společnost a chcete vypít celou láhev za jeden večer. Pak je dobré si víno otevřít den předem a nechat jej stát jen tak, bez korku. Druhý den si víno můžete začít vychutnávat. Nedopitou láhev už ale “zašpuntujte” a zkuste víno o den později. Bude ještě lepší. A další dny mu na kvalitě neuberou. Ovšem pak už doporučuji lahev vakuovat. Takto ošetřená vám bez problémů vydrží i 14 dní.
V té souvislosti se mi často vybaví příhoda z jedné naší návštěvy Saint-Émilionu:
sešlo se nám večer na stole několik lahví. Byly z prestižních vinařství a nebyly levné. A pak jedna z Château Vieux Chevrol, které jsme ten den navštívili v Lalande Pomerol. Moc nám nejela. Ani druhý den to nebylo lepší, tak ji jsme zašpuntovali a dali někam stranou. Další večery jsme si pochutnávali na výborných Grand Cru Classé a “starého kozla” (český překlad “vieux chevrol”) jsme už neřešili.
Asi po čtyřech nebo pěti dnech si na něj Jindra vzpomněl a pro zajímavost si trochu nalil. “Kluci, to je úplně jiné víno!” říkal nevěřícně. A měl pravdu. Bylo skvělé a válcovalo všechny ostatní flašky.
Nezapomeňte, že pro požitek z pití vína je důležitá je i jeho teplota. Snažte se ji mít v blízkosti 18 stupňů Celsia.
Ale nic se nemá přehánět a není třeba dělat z koštování vína velkou vědu. Líbí se mi, jak se na to dívají v Château du Retout:
Pro mnoho konzumentů a milovníků vína je jeho degustace doménou profesionálů nebo skutečných znalců. Lidé mají stále představu, že jde o složitý, technicky přesný a vysoce formalizovaný proces.
Ve skutečnosti degustace vína taková není a být by neměla. Měla by být přímá, přátelská, zajímavá a zábavná. Degustace vína by měla vyvolávat zvědavost, vzrušení, potěšení a sny.
…
Při ochutnávání vína používáte všech pět smyslů:
hmat, když zvednete láhev, abyste cítili její teplotu,
sluch, který vám umožní vychutnat si zvuk praskajícího korku a nalévání vína do sklenice,
a pak samozřejmě používáte zrak, čich a chuť, když víno pijete.