Jelikož je Laďa fantastický kuchař, který se nám stará o večeře, do restaurací prakticky nechodíme. Obědy řešíme buď foodtruckem nebo jídelnou.
Níže uvádím ty podniky, které se nám osvědčily:
SAINT-ÉMILION
V Saint-Émilionu samotném je jistě hned několik restaurací a pizzerií, ale když je kolem poledne a my máme hlad, tak si to namíříme na jih ...
U Blechy (La Puce, 323 Grand Bigaroux - Saint-Émilion)
Toto je pro nás ikonická jídelna. Vždy když se pohybujeme v okolí St.Émilionu, těšíme se, že si tam zajdeme na oběd.
Menu je dané. Na každý den je jen jedno jediné. Co se skrývá pod jednotlivými chody, nikdo z hostů neví. Komu se to nelíbí, ať jde jinam.
Starší paní ve vytahaném svetru se šourá prostorem a "háže" vám na stůl jednu dobrotu za druhou. Menu za 14€ (léto 2021) má několik chodů. Každý z nich dostáváte na stůl na větším talíři pro všechny najednou, a z něj si pak každý ze stolovníků vezme kolik chce. Všeho je dost, najíte se královsky. Víno je v ceně, lahev dostáváte na stůl automaticky hned jak si sednete, a pokud ji vypijete, přistane vám na stole další. :)
MÉDOC
Kromě pizzerií, které jsou téměř všude, jsme si v Médocu oblíbili tyto podniky:
U Babičky (Bistrot "Chez Mémé", Rue de Saint-Julien, St-Julien-Beychevelle)
Malá restaurace, kde se velmi dobře najíte. Neobsluhuje vás žádná babička, ale pan majitel a jeho žena. Jsou milí a ochotní.
Na výběr máte z několika jídel. Ať jsme si zde dali cokoli, vždycky jsme si pošmákli. Cena za hlavní jídlo je kolem 16€ (červen 2022). Víno v ceně není, můžete si vybrat z několika chateaux, včetně lokálního "babičkovského".
Chvíle v Saint-Seurinu (L'instant de Saint-Seurin, Rue Maquis de Vignes Oudides, Saint-Seurin-de-Cadourne)
Příjemná malá restaurace.
Zvláštností zde je, že nemají jídelní lístek. Místo něj vám ke stolu dají židli a na ni postaví černou ceduli, kde je křídou napsáno menu toho dne. No a z něj si vyberete. Poté ceduli odnesou a dají ji ke stolu dalším nově příchozím. Originální způsob jak ušetřit za papír a tonery.
Jídlo bylo výborné, z čerstvých místních surovin. Vřele doporučuji.
PESSAC-LÉOGNAN
Shodou okolností jsme zde nikdy restauraci či jídelnu nehledali. Nicméně v samotném Léognanu mám tip na výborný malý obchůdek se sýry.
Jmenuje se Du Leo Fromage (na ulici Cours du Maréchal Leclerc) a podle všeho ho provozuje pan Leo, který se v sýrech jistě vyzná. Jelikož neumí anglicky (a my francouzsky), postavili jsme mu na pult dvě lahve dobrého červeného, které jsme si koupili ve vedlejším vinném baru. Leo ihned pochopil, doporučil nám dva druhy sýrů ze své nabídky a za chvíli jsme se s nimi v tašce těšili na večer. Sýry byly výborné a k těm vínům šly skvěle.
A pokud budete chtít bagetu či chleba, tak přes cestu je vyhlášená pekárna.