Clos Manou

 

Toto vinařství jsem moc neznal a jeho návštěvu jsem ani neplánoval. Jaké štěstí, že nás zde osud zavál … :-)

Měl jsem radost, že Portes Ouvertes 2022 v Médocu začaly už v pátek. Bylo to tak, jenže jsem si už jaksi zapomněl zjistit v kolik hodin. V pátek se totiž začínalo až večer … Co včil ...?

Narychlo jsem domluvil návštěvu dvou vinařství. A jedno z nich byl objev jménem Clos Manou.

Znovu mě příjemně překvapilo, jak jsou vinaři v Bordeaux ochotní a vstřícní. Přesto, že mají práce nad hlavu, najdou si čas na to, aby se maximálně věnovali partičce Čechů, které vůbec neznají. 

Stéphane Dief a jeho syn Françoise Dief začali v roce 1998 od nuly. Začínali s ničím. Nic nezdědili, nikdo jim nic nedal. Všechno se museli naučit sami, mnohdy metodou pokus-omyl. A taky si to všechno odpracovat vlastníma rukama. 25 let touhy dělat to nejlepší víno, jaké jde. 25 let dřiny. Obdivuji jejich nadšení a vytrvalost. Tím spíš, že je korunováno opravdu skvělým produktem.

 

clos-manou-chateau-7deci     clos-manou-stephane-dief-francoise-dief-7deci-3

 

Další věc, která musí všechny praštit do očí, je jejich smysl pro inovace. Ač malé rodinné vinařství, mají vybavení, které vidíte jen ve velkých “Grand Cru Classé” Chateaux, a to ještě jen v některých. Terakotové amfory jsou už takřka všude běžné, ale 16 betonových vajíček na tak malé vinařství je těžký nadprůměr. A k tomu dokonce dva “glass globe” (mimochodem jeden stojí bezmála 5.000 €), to je už opravdu špička!

 

clos-manou-francoise-dief-eggs-7deci      clos-manou-glass-globe-7deci

 

Všechno co vydělají, dají zpět do vinařství a koupí to nejlepší, co může přispět k tomu, aby posunuli kvalitu jejich vína ještě výše.

Další důkaz pokroku? Korky.

Tedy korky … přesnější výraz by byl zátky z bioplastu. Tělo této zátky je vyrobeno z biomasy, jako je kukuřičný škrob, cukrová třtina, cukrová řepa, celulóza a rostlinné oleje. Výrobcem je ArdeaSeal.

 

clos-manou-spunt        clos-manou-francoise-dief-barrels-oxoline-7deci

 

Stéphane a Françoise tyto zátky testují od roku 2004. Za těch bezmála 20 let se jim nikdy nestalo, že by měli v lahvi s touto zátkou špatné víno díky vadě korku. Od ročníku 2018 se tedy rozhodli lahvovat své víno pouze tímto typem zátky.

 

clos-manou-stephane-dief-francoise-dief-7deci-2     clos-manou-tasting-7deci

 

Dojem z návštěvy tohoto vinařství byl více než výborný. Vstřícní a ochotní majitelé, skvělé víno, které odráží jejich filozofii: usilujeme o maximální kvalitu ve všem, co děláme.

A nejsou to prázdná slova. Kvalita jejich vín je výsledkem jejich tvrdé práce, kterou promítli i do svého loga: slona, který tlačí bedny s vínem.

 

 

 

Zpět do obchodu