Toto vinařství jsem moc neznal a jeho návštěvu jsem ani neplánoval. Jaké štěstí, že nás zde osud zavál … :-)
Měl jsem radost, že Portes Ouvertes 2022 v Médocu začaly už v pátek. Bylo to tak, jenže jsem si už jaksi zapomněl zjistit v kolik hodin. V pátek se totiž začínalo až večer … Co včil ...?
Narychlo jsem domluvil návštěvu dvou vinařství. A jedno z nich byl objev jménem Clos Manou.
Znovu mě příjemně překvapilo, jak jsou vinaři v Bordeaux ochotní a vstřícní. Přesto, že mají práce nad hlavu, najdou si čas na to, aby se maximálně věnovali partičce Čechů, které vůbec neznají.
Stéphane Dief a jeho syn Françoise Dief začali v roce 1998 od nuly. Začínali s ničím. Nic nezdědili, nikdo jim nic nedal. Všechno se museli naučit sami, mnohdy metodou pokus-omyl. A taky si to všechno odpracovat vlastníma rukama. 25 let touhy dělat to nejlepší víno, jaké jde. 25 let dřiny. Obdivuji jejich nadšení a vytrvalost. Tím spíš, že je korunováno opravdu skvělým produktem.
Další věc, která musí všechny praštit do očí, je jejich smysl pro inovace. Ač malé rodinné vinařství, mají vybavení, které vidíte jen ve velkých “Grand Cru Classé” Chateaux, a to ještě jen v některých. Terakotové amfory jsou už takřka všude běžné, ale 16 betonových vajíček na tak malé vinařství je těžký nadprůměr. A k tomu dokonce dva “glass globe” (mimochodem jeden stojí bezmála 5.000 €), to je už opravdu špička!
Všechno co vydělají, dají zpět do vinařství a koupí to nejlepší, co může přispět k tomu, aby posunuli kvalitu jejich vína ještě výše.
Další důkaz pokroku? Korky.
Tedy korky … přesnější výraz by byl zátky z bioplastu. Tělo této zátky je vyrobeno z biomasy, jako je kukuřičný škrob, cukrová třtina, cukrová řepa, celulóza a rostlinné oleje. Výrobcem je ArdeaSeal.
Stéphane a Françoise tyto zátky testují od roku 2004. Za těch bezmála 20 let se jim nikdy nestalo, že by měli v lahvi s touto zátkou špatné víno díky vadě korku. Od ročníku 2018 se tedy rozhodli lahvovat své víno pouze tímto typem zátky.
Dojem z návštěvy tohoto vinařství byl více než výborný. Vstřícní a ochotní majitelé, skvělé víno, které odráží jejich filozofii: usilujeme o maximální kvalitu ve všem, co děláme.
A nejsou to prázdná slova. Kvalita jejich vín je výsledkem jejich tvrdé práce, kterou promítli i do svého loga: slona, který tlačí bedny s vínem.